piątek, 13 sierpnia 2010

Odmiany zielonej herbaty

Odmiany zielonej herbaty:
Matcha – pobudzająca, mocna herbata stosowana w japońskich ceremoniach. Najczęściej pod postacią zielonego proszku, przypominającego proch strzelniczy (Gunpowder) lub liści zwiniętych w kulki przypominające perły.



Chun Mee – łukowate liście, stąd też nazwa Precious Eyebrow Tea (cudowne brwi).



Gyokuro – inna nazwa Preciuos Dewdrop (cudowna kropla rosy), pochodzi od sposobu pozyskiwania liści. Przed zbiorem krzewy przykrywa się, aby roślina wyprodukowała dodatkowy chlorofil. W efekcie napar ma nefrytowy kolor i słodki, łagodny ziołowy smak.



Bancha – herbata o dużych, prawie płaskich listkach, pozyskiwana w trakcie ostatnich zbiorów, dająca ziołowo – słodkawy aromat. Pite przez Japończyków do wszystkich posiłków.



Sencha – nazywana również duszoną herbatą. Przed zwijaniem liście poddaje się procesowi parzenia, dzięki czemu uzyskuje się intensywny zielony kolor i smak trawy lub przy późnym zbiorze – aromat ziół.



Genmaicha – łagodna mieszanka Banchy z ziarnami prażonego ryżu, takie połączenie łagodzi smak naparu.