wtorek, 22 czerwca 2010

Parzenie herbaty

Najlepszą herbatę, jej smak i właściwości, można zepsuć nieumiejętnym parzeniem. Dlatego też należy na to zwrócić szczególną uwagę, jeśli chce się pić dobrą i zdrową herbatę.
Woda to podstawa dobrej herbaty. Najlepiej gdy jest czysta, świeża. Przefiltrowana lub niskozmineralizowana. Wodę z kranu można odstawić na 12 godzin, następnie odlać do innego pojemnika, pozostawiając osad na dnie.
Kolejną sprawą jest temperatura wody. Herbatę parzy się w temperaturze 65-85 stopni C. Gdy tylko woda zaczyna wrzeć, wyłącz czajnik, wtedy zostaną w wodzie resztki tlenu, które podniosą jakość naparu. Nie używaj więc wody raz już przegotowanej.



Zielona herbata – jedna łyżeczka liści, parzysz dwie – trzy minuty.
Biała herbata – dwie łyżeczki liści parzysz nawet do dziesięciu minut. 
Obie odmiany możesz parzyć kilkakrotnie.



Czerwona i czarna herbata – pełna łyżeczka liści lub niepełna łamanej na jedną filiżankę. Parzymy w wodzie o temperaturze 95 stopni C. Czas zaparzania – około pięciu minut liście łamane, ulungi do siedmiu minut.



Każda herbata parzona do trzech minut wykazuje właściwości pobudzające, a parzona ponad trzy minuty - relaksujące.