czwartek, 3 czerwca 2010

Oznaczenia herbaty część I

TTipherbaty najwyższej jakości. W ich skład wchodzą nierozwinięte pączki liści lub znaczna ich domieszka.



FFlowery – herbaty kwiatowe z najmłodszych pędów zwanych fleszami – z reguły jest to pączek         i dwa listki.



GGolden – wysokogatunkowe herbaty dające złocisto – bursztynowy napar.



OOrange – herbaty z długich liści.



PPekoe – powstają z liści krótszych i grubszych, zwykle trzeci i czwarty liść.



SSouchong – w języku chińskim oznacza to „gruby towar”. Są to najgrubsze listki podłużnie zwinięte, dające słaby napar. Określenie to stosuje się również do herbat dymionych. S może oznaczać również Special – mieszankę herbat w najlepszym gatunku.



BBroken – herbaty łamane, występujące pod następującymi oznaczeniami: GFBOP, GBOP, TGBOP, TGFBOP, FBOP, BOP, BP, BPS. Cyfra 1 oznacza najwyższą jakość.