T –Tip – herbaty najwyższej jakości. W ich skład wchodzą nierozwinięte pączki liści lub znaczna ich domieszka.
F – Flowery – herbaty kwiatowe z najmłodszych pędów zwanych fleszami – z reguły jest to pączek i dwa listki.
G – Golden – wysokogatunkowe herbaty dające złocisto – bursztynowy napar.
O – Orange – herbaty z długich liści.
P – Pekoe – powstają z liści krótszych i grubszych, zwykle trzeci i czwarty liść.
S – Souchong – w języku chińskim oznacza to „gruby towar”. Są to najgrubsze listki podłużnie zwinięte, dające słaby napar. Określenie to stosuje się również do herbat dymionych. S może oznaczać również Special – mieszankę herbat w najlepszym gatunku.
B – Broken – herbaty łamane, występujące pod następującymi oznaczeniami: GFBOP, GBOP, TGBOP, TGFBOP, FBOP, BOP, BP, BPS. Cyfra 1 oznacza najwyższą jakość.