niedziela, 2 grudnia 2018

OOLONG SHUI XIAN

Jedna z popularniejszych herbat w Chinach. Znana ze specyficznego aromatu za sprawą palonych liści. Tuż po zaparzeniu możemy ujrzeć napar o pięknym, brązowo-pomarańczowym kolorze. Zarówno zapach jak i smak jest dosyć delikatny, więc herbata idealnie nada się dla osób rozpoczynających przygodę z Oolongami. 

Proces  przygotowywania herbat Oolong jest pracochłonny, jednak efekt wart jest wszelkich trudów. Świeżo zebrane listki wystawiane są na działanie promieni słonecznych. Roślina więdnie, oddając wodę, a w jej miejsce gromadzi się powietrze. Tlen reaguje z enzymami w listkach, co rozpoczyna fermentację. Proces ten wspomagany jest przez potrząsanie koszami wypełnionymi suszem. Oolong jest herbatą poddawaną tylko częściowej fermentacji. Przerywana jest prażeniem, czyli poddawaniem suszu wpływowi temperatury nawet 250 stopni Celsjusza. Ten element ma znaczący wpływ na smak herbaty – zmniejsza jej kwasowość i cierpkość. Dzięki prażeniu napar jest także łagodniejszy dla żołądka. ZOBACZ>>>