piątek, 27 kwietnia 2018

ZIOŁA ZAMIAST SOLI

Ta mieszanka pomoże zapomnieć o soli osobom, które nie wyobrażają sobie bez niej dania, a muszą ją
ograniczyć ze względów zdrowotnych. Sól dodawana jest do większości produktów spożywczych, przez co spożywamy jej o wiele więcej niż zalecana dzienna dawka.
Aby, mimo ograniczenia nadal cieszyć się wyraźnymi smakami potraw, należy dodać do nich Zioła zamiast soli. Ta kompozycja nie zdominuje potrawy, a wydobędzie z niej to co najlepsze. Znajdziemy w niej tradycyjne, polskie zioła i nasiona: majeranek,pietruszkę,gorczycę i lubczyk wzbogacone o orientalną kurkumę,imbir oraz kozieradkę. Bazylia i Oregano sprawią, że mieszanka nabierze świeżego aromatu. Całość dopełnia wyrazisty czosnek z papryką, pieprz oraz papryczka chilli, która doda ostrości, ale nie wpłynie znacząco na smak mieszanki. Ta aromatyczna przyprawa sprawdzi się przy każdym daniu, zaczynając od mięsa, zup, poprzez pasztety czy farsz do pierogów, kończąc na potrawach orientalnych. Jej główna zaleta to różnorodność wielu ziół, co sprawia, że mieszanka staje się uniwersalna i można dodać ją wszędzie.