poniedziałek, 26 lutego 2018

Butterfly Pea Tea


Butterfly Pea Tea inaczej Klitoria ternateńska to roślina uprawiana głównie w Azji.
Tradycyjnie wykorzystywana jest w medycynie ajurwedyjskiej. Ma szereg właściwości zdrowotnych, między innymi usprawnia pracę mózgu, poprawia odporność, wykazuje działanie przeciwgorączkowe, przeciwzapalne, przeciwbólowe, moczopędne. Napar z Butterfly Pea Tea stosuje się również w stanach depresyjnych i lękowych. 
Antocyjany zawarte w kwiatach, które nadają im niebieski kolor, pozytywnie wpływają na nasze oczy, skórę i włosy. 
W azjatyckiej kuchni wykorzystywane są też właściwości barwiące tej rośliny. W Tajlandii często możemy spotkać ryż czy desery w niebieskim kolorze. 
Napar przygotowany z klitorii ma ziołowy aromat i smak. Można spożywać go na ciepło i na zimno. Po dodaniu soku z cytryny napar zmienia swój kolor, staje się fioletowo-różowy. ZOBACZ>>>