poniedziałek, 18 września 2017

JAPAN TAMARYOKUCHA

To jeden z japońskich herbacianych specjałów. Łagodna i bardzo szlachetna zielona herbata o krystalicznym szmaragdowym kolorze, pijana podczas szczególnych okazji. W jej smaku można wyczuć delikatne nuty owocowo-cytrusowe.

W przeciwieństwie do klasycznej senchy, liście tamaryokuchy nie pozostają proste, a zwijają się pod wpływem działania pary wodnej. Stąd nazwa tego wyjątkowego napoju, która wywodzi się z połączenia słów "tama" (tradycyjne japońskie zakrzywione klejnoty) oraz "ryokucha" (zielona herbata). Inną ze stosowanych nazw jest guricha, co najprościej przetłumaczyć jako "zakrzywiona herbata".

Ale nie tylko wygląd i delikatny smak świadczą o jej elitarności. W porównaniu z innymi rodzajami zielonej herbaty, tamaryokucha zawiera wyjątkowo wiele witamin. Jest także bogata w antyoksydanty, czyli przeciwutleniacze, które usuwają z organizmu nadmiar wolnych rodników i spowalniają procesy starzenia. 

Delikatna i szlachetna tamaryokucha jest zatem potężnym sojusznikiem naszego organizmu.  ZOBACZ>>>