piątek, 5 lutego 2016

CYTRYNKI Z RUMEM I CYNAMONEM

CYTRYNKI Z RUMEM I CYNAMONEM ZOBACZ>>>

Dojrzałe soczyste cytryny pocięte na kształtne plasterki, zatopione są w słodkim syropie (bez dodatku wody) i przyprawione laseczką cynamonu. Pozostawiona na owocach skórka wzmacnia intensywność aromatu, a dodatek korzennej przyprawy nadaje ciekawy, lekko pikantny posmak. Przysłowiową kropkę nad „i” stanowi jednak rum – nadaje całości niebagatelny, nieco zawadiacki charakter.

Takie połączenie doskonale sprawdza się w kuchni; na bazie tej kompozycji przyrządzimy zachwycające dania zarówno wytrawne (szczególnie drób i pieczyste) jak i słodkie.

Syropem polać możemy wszelkiego rodzaju desery podawane w pucharkach, a pozostałe w słoiczku cytryny wykorzystać jako efektowne wykończenie.

Nasz pyszny specjał polecamy jednak szczególnie na długie zimowe wieczory. Doskonale wzbogaci smak ponczu, grzanego piwa lub wina. Dodany do herbaty rozgrzeje zziębnięte ciało, a zmęczonej duszy doda wigoru i energii.