Składniki:
garść czarnej herbaty liściastej
kilka kawałków kory cynamonu
ok. 10 ziaren goździka
1 łyżka ziaren zielonego kardamonu
ok. 4-6 cm kawałek obranego i pokrojonego w plastry korzenia
imbiru
2 cytryny sparzone i dokładnie wyszorowane
2 pomarańcze sparzone i dokładnie wyszorowane
Do posłodzenia cukier trzcinowy, syrop z agawy lub jasny
miód (miodu nie dodajemy do wrzątku!)
Przyrządzanie:
W garnku zagotuj wodę z herbatą i przyprawami, podgotuj
kilka minut, aby nabrała mocy i aromatu. Pokrój w grube plastry 1 cytrynę i 1
pomarańczę i wrzuć do garnka. Gdy napar trochę przestygnie wyciśnij sok z 1 cytryny i 1 pomarańczy.
Dodaj go do herbaty. Na końcu posłodź do smaku. Napój wlej przez sitko do kubków i podawaj gorący.