ŻEŃ-SZEŃ CZERWONY ZOBACZ>>>
Żeń-szeń czerwony to najszlachetniejsza z istniejących odmian tego popularnego zioła. W odróżnieniu od żeń-szenia białego, odmiana czerwona przygotowywana jest z całego, nieokorowanego korzenia, a dodatowo do jego spreparowania używana jest para wodna, która nadaje gotowemu suszowi miękkości i intensyfikuje jego smak oraz aromat. Dzięki temu, żeń-szeń czerwony idealnie nadaje się nie tylko do parzenia, ale także do żucia.
A co z właściwościami tego zioła? Od ponad czterech tysiącleci, korzeń żeń-szenia używany jest do sporządzania naparów, które wspomagają pamięć, koncentrację i wzmagają siły witalne organizmu. Chińczycy obdarzali go zawsze wyjątkowym szacunkiem, uważając ten korzeń za niezwykle skuteczny afrodyzjak.
Stosuje się go w leczeniu anemii, cukrzycy, zaburzeń snu i nerwicy.
Żeń-szeń bogaty jest w witaminy, mikroelementy i kwasy organiczne, ma zastosowanie jako środek wzmacniający i odtruwający, obniża ciśnienie krwi, pobudza witalność, obniża poziom cukru we krwi oraz działa antynowotworowo.