poniedziałek, 29 lipca 2013

Herbata śląska

Składniki:
2 porcje

 1 łyżeczka czarnej herbaty
1 szklanka wrzącej wody
1/4- 1/3 szklanki rumu
2 plasterki cytryny
cukier

Przyrządzanie:
Herbatę wsyp do imbryczka i zalej wrzącą wodą. Po 5 minutach odcedź fusy i rozlej do dwóch szklanek. Dodaj rum, cukier i cytrynę. W upalne dni można dodać kostki lodu.

poniedziałek, 22 lipca 2013

Herbata miętowa z cytryną

Składniki:
- herbata miętowa lub suszone liście mięty
- cytryna (1 na litr)

- cukier

Przyrządzanie:
Zaparz wrzątkiem 1 torebkę herbaty miętowej bądź 1 łyżeczkę suszonych liści mięty. Po ok. 3 minutach dodaj sok ze świeżo wyciśniętej cytryny (ok 1/4 objętości) i osłódź do smaku.

piątek, 19 lipca 2013

Herbata na zimno

Składniki:
6 łyżeczek herbaty Darjeeling
1l wody
kostki lodu
syrop cukrowy
pokrojone jabłka
cytryna
liście mięty

Przyrządzanie:
Herbatęprzygotuj zgodnie z podstawowym przepisem. Do dużego, szklanego naczynia włóż kostki lodu. Dodaj nieco syropu cukrowego, schłodzoną herbatę, kawałki jabłek, plasterki cytryny i liście mięty. Gotowe!

środa, 17 lipca 2013

Dobre herbaty - torebki piramidki

Przedsprzedaż zestawu wyjatkowych herbat w piramidkach!

Wygodne do zaparzania, pozwolą na cieszenie się pysznym napojem również w pracy czy podróży. Torebki nie są pakowane masowo, co pozwala dostarczyć Wam herbaty najwyższej jakości>>>

poniedziałek, 15 lipca 2013

Krem herbaciany

Dwa żółtka utrzyj z dwiema łyżkami cukru i opakowaniem cukru waniliowego, dodaj czubatą łyżkę mąki ziemniaczanej, wszystko ostrożnie wymieszaj z ½ litra mocnej czarnej i gorącej herbaty
Całość powolutku doprowadź do wrzenia, cały czas mieszając, schłodź. 
Na dno pucharków włóż brzoskwinie z puszki (mogą być inne owoce, również świeże), wyłóż na nie schłodzony krem. 
Wszystko ozdób ubitą na sztywno 30% śmietaną (250 ml) z pozostałym cukrem i rumem. 

piątek, 12 lipca 2013

Lody herbaciane

Składniki:
4 łyżeczki czarnej herbaty
1 filiżanka wody
½ litra śmietany
sok z 3 pomarańczy
2 żółtka
cukier do smaku

Sposób przygotowania:

Herbatęzaparz, odstaw na 3 minuty do naciągnięcia, a potem przecedź. Następnie zmieszaj ze śmietaną oraz z sokiem pomarańczowym. Żółtka utrzyj z cukrem i połącz z naparem. Tak przygotowaną masę przełóż do foremki i zamroź. Podawaj w wysokich szklankach ze śmietaną. Możesz też ozdobić karmelem, wiórkami kokosowymi lub tłuczonymi orzechami. 

poniedziałek, 8 lipca 2013

Herbata z lodami

zmiksuj z 120 ml lodów (najlepiej smakują waniliowe lub zabajone), możesz użyć shakera. 
Ostrożnie przelej do wysokiej szklanki, ozdób śmietaną, podawaj ze słomką. 
Napój dobrze smakuje z dodatkiem 50 ml whisky, którą miksujesz z resztą składników.

poniedziałek, 1 lipca 2013

Tea Delight

1 szklankę wyciągu z herbaty
1 szklankę ginu, 
po 20 ml likieru pomarańczowego i angostury 
i 2 łyżeczki soku cytrynowego 
wymieszaj, podawaj z lodem.