piątek, 29 marca 2013

Ciasto z herbatą


Składniki:
130 g rodzynek
0,5 litra mocnej czarnej herbaty
2 łyżeczki sody oczyszczonej
170 g masła lub margaryny
180 g cukru
500 g mąki
1 opakowanie proszku do pieczenia

Opis przygotowania:
Rodzynki gotuj w herbacie 5 minut. Dodaj sodę oczyszczoną. W gorącej herbacie z rodzynkami rozpuść  masło lub margarynę. Chwilę przestudź, dodaj cukier, mąkę i proszek do pieczenia i dokładnie wymieszaj. Przełóż ciasto do tortownicy (średnica około 25 cm). Piecz 1 godzinę w średnio nagrzanym piekarniku. Ciasto schłodź, wyjmij z formy, a następnie cienko pokryj lukrem zrobionym z soku z cytryny z cukrem pudrem. Możesz posypać kandyzowaną skórką pomarańczową lub cytrynową.

poniedziałek, 25 marca 2013

15% rabatu od zajączka! Zobacz herbaciane bestsellery


KOD RABATOWY:
wielkanoc15

piątek, 22 marca 2013

Poncz


Składniki:
20 ml whisky
10 ml araku
1 łyżka stołowa soku cytrynowego
2 łyżeczki cukru
szczypta czarnego pieprzu i imbiru

Opis przygotowania:
Napełnij szklankę wszystkimi składnikami, dolej czarnej herbaty.
Podobnie możesz przyrządzać poncz z innymi alkoholami: ginem, czystą wódką, koniakiem, winem. Jako składniki możesz zastosować wanilię, cynamon, świeże owoce, owoce z puszki, suszone lub kandyzowane.

piątek, 15 marca 2013

Darmowa dostawa


Krem herbaciany


Składniki:
2 żółtka
3 łyżki cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
1 łyżka mąki ziemniaczanej
0,5 litra mocnej czarnej i gorącej herbaty
250 ml 30% śmietany
brzoskwinie z puszki, lub inne owoce
rum do smaku

 Opis przygotowania:
Żółtka utrzyj z dwiema łyżkami cukru i cukrem waniliowym, dodaj mąkę ziemniaczaną. Wszystko dokładnie wymieszaj z herbatą. Całość powolutku doprowadź do wrzenia, cały czas mieszając, schłodź. Na dno pucharków włóż brzoskwinie z puszki (mogą być inne owoce, również świeże), wyłóż na nie schłodzony krem. Wszystko ozdób ubitą na sztywno śmietaną z pozostałym cukrem i rumem.

poniedziałek, 11 marca 2013

Herbata z lodem i przyprawami


Składniki:
12 łyżeczek herbaty
1 l wody
1 płaska łyżeczka mielonego imbiru
1 paska łyżeczka mielonego cynamonu
4 goździki
10 roztartych zielonych liści mięty
sok z 3 cytryn
cukier do smaku
lód w kostkach


 Opis przygotowania:
Herbatę razem z przyprawami zaparz, dodaj sok i cukier do smaku, potem przecedź. Podawaj z kostkami lodu.

piątek, 8 marca 2013

Sorbet jaśminowy


Składniki:
75 g cukru pudru
sok z połowy pomarańczy
sok z jednej limonki


Opis przygotowania: 
Zaparz herbatę w 375 ml wody. Po trzech minutach dodaj cukier i schłodź. Wlej sok i zmiksuj. Podawaj od razu lub zamroź i serwuj jak lody.

poniedziałek, 4 marca 2013

Prosta i zdrowa herbata owocowa


Składniki:
1 torebka czarnej herbaty
2 łyżeczki cukru
2 szklanki soku z czarnej porzeczki
2 łyżki suszonych żurawin
sok z 1 cytryny 


Opis przygotowania: 
Herbatę zalej dwiema szklankami wrzątku, dodaj cukier, przykryj i odstaw na 10 minut. Sok z czarnej porzeczki podgrzewaj powoli wraz z żurawiną. W dzbanku pomieszaj sok z herbatą. Wrzuć kilka plasterków cytryny.