poniedziałek, 20 grudnia 2010

Trawa Cytrynowa

Palczatka cytrynowa (palczatka cytronelowa, trawa cytrynowa) to jak sama nazwa wskazuje, gatutne trawy. Jest uprawiana m.in. w krajach śródziemnomorskich, Gruzji, Indiach, Malezji, i Afryce.



Używa się jej nie tylko w przemyśle kosmetycznym, ale i w spożywczym i w kuchni, szczególnie w Azji. Ma smak i aromat przypominający cytrynę, ale bez jej kwaskowatości, za to z nutą imbiru. Świeżą trawą cytrynową dodaje się do zup, curry, sałatek, marynat oraz aromatyzuje napoje, likiery i desery.



Badania prowadzone przez naukowców z Uniwersytetu Ben Guriona w Beer Szewie (Izrael) udowodniły, że Trawa Cytrynowa posiada niezwykłe właściwości antynowotworowe. Powoduje ona bowiem apoptozę (zaprogramowaną śmierć) komórek nowotworowych! Badacze wykazali, że wystarczy regularne parzenie jednego gramu trawy cytrynowej w filiżance herbaty by uzyskać profilaktyczny efekt.


piątek, 17 grudnia 2010

Róża

Słynąca ze swej skuteczności w walce z przeziębieniami i grypą dzika róża, do dziś nie traci na popularności i pożyteczności. Susz różany wspaniale pachnie, i może być używany także jako naturalny odświeżacz powietrza. Najczęściej służy jednak do przyrządzania napojów. Napar różany posiada łagodny zapach i nieco kwaskowy smak, który zawdzięcza obecności witaminy C.



Dzika róża to zresztą bogactwo składników mineralnych i witamin – zwłaszcza wspomnianej witaminy C. Jej suszone owoce i liście zawierają więcej tej substancji niż cytryna czy czarna porzeczka i z łatwością pokrywają dzienne zapotrzebowanie na ten składnik. Prócz niego, dzika róża zaopatrzy nasz organizm w witaminę K, E i P, a także garbniki, wapń, magnez czy żelazo!



Spożywanie naparów przygotowanych na bazie różanych liści poprawia odporność organizmu i pomaga walczyć z ogólnym osłabieniem. Dzika róża nie zawiedzie nas także w walce z dolegliwościami żołądkowymi.


poniedziałek, 13 grudnia 2010

Duża paka dla dziewczyny i chłopaka



Duży, idealny pod choinkę, zestaw podarunkowy dla smakoszy kawy i herbaty. Prostokątne, kartonowe pudełko skrywa dwa wyśmienite rodzaje czarnych świątecznych herbat: herbatę „Zimowy Wieczór” (50 g) oraz „Piernikową” (50 g). Ich aromat i smak może zawładnąć świątecznym stołem, tworząc rodzinny, bożonarodzeniowy nastrój.

Energii, w długie zimowe wieczory doda natomiast inny składnik naszego podarunku: kawa orzechowo-śmietankowa (100 g).

W pudełeczku znajdziesz także zaparzaczkę „kulkę”, a także 20 g cynamonu, 50 gram drobnego cukru trzcinowego oraz laskę wanilii ukrytą w szklanym pojemniczku!









środa, 8 grudnia 2010

Jagody Goji

Jagody Goji to owoce rośliny zwanej kolcowojem pospolitym. Porasta ona mongolskie oraz tybetańskie części Himalajów, skąd z czasem zawędrowała również do Europy i Północnej Ameryki. Okrągłe, czerwone owoce są tak delikatne, że nie zrywa się ich z drzewa, lecz jedynie ostrożnie strząsa.



Herbata przyrządzona z owoców goji zapewnia pełen zestaw antyoksydantów, minerałów oraz witamin – w szczególności zaś witaminy C. Szacuje się, że w 100 gramach jagód zawiera się aż 2500 mg tego składnika. Czyni to Goję trzecim, najbogatszym w witaminę C owocem świata!
Goja znana jest także ze swych spowalniających starzenie właściwości.
Jagody można jeść również bez zaparzania. Wystarczy namoczyć je w wodzie na kilka do kilkunastu minut by raczyć się ich, przypominającym nieco figi, smakiem.




poniedziałek, 6 grudnia 2010

Pomysł na prezent

Podarunek dla miłośników i herbaty i… kawy!



Zestaw zawiera:


- 100 gram kawy czekoladowo - pomarańczowej o słodkim czekoladowym smaku wzbogaconym pomarańczową nutą,


- dwa wyśmienite rodzaje herbaty „Świąteczną Gwiazdkę Ceylon OPA” (100 g) oraz „Wigilijny Wieczór” (100 g),


- zaparzaczka „Jajko”,


- 20 g cynamonu,


- laskę wanilii zamknięta w szczelnym, szklanym pojemniku,


- cukier trzcinowy na drewnianym patyczku


- 50 gramów żurawiny na syropie klonowym.


Już nie musisz wymyślać prezentu! Sprawdź>>>