wtorek, 29 czerwca 2010

Akcesoria do herbaty




Mi herbata smakuje choćby była podana w styropianowym turystycznym kubku. Ale miło jest usiąść w spokoju, w domu i wypić ulubioną herbatę z czegoś, co będzie cieszyć nasze oko… i pieścić nasze dłonie…








piątek, 25 czerwca 2010

Bawarka

Ma tylu samo zwolenników, co przeciwników. Bawarka, czyli herbata z dodatkiem mleka, szczególnie popularna w Anglii. Ostatnio coraz częściej pojawiają się wyniki, badań które mówią, że mleko niweluje zdrowotne czynniki w herbacie. Tak czy inaczej przyznam się szczerze, że nie lubię bawarki, ale o gustach się podobno nie dyskutuje. Problemu z wyborem nie mają osoby, które nie lubią albo nie trawią mleka. Przeczytaj dlaczego Joanna Kamińska nie lubi bawarki! Mam identyczne wspomnienia z dzieciństwa!

wtorek, 22 czerwca 2010

Parzenie herbaty

Najlepszą herbatę, jej smak i właściwości, można zepsuć nieumiejętnym parzeniem. Dlatego też należy na to zwrócić szczególną uwagę, jeśli chce się pić dobrą i zdrową herbatę.
Woda to podstawa dobrej herbaty. Najlepiej gdy jest czysta, świeża. Przefiltrowana lub niskozmineralizowana. Wodę z kranu można odstawić na 12 godzin, następnie odlać do innego pojemnika, pozostawiając osad na dnie.
Kolejną sprawą jest temperatura wody. Herbatę parzy się w temperaturze 65-85 stopni C. Gdy tylko woda zaczyna wrzeć, wyłącz czajnik, wtedy zostaną w wodzie resztki tlenu, które podniosą jakość naparu. Nie używaj więc wody raz już przegotowanej.



Zielona herbata – jedna łyżeczka liści, parzysz dwie – trzy minuty.
Biała herbata – dwie łyżeczki liści parzysz nawet do dziesięciu minut. 
Obie odmiany możesz parzyć kilkakrotnie.



Czerwona i czarna herbata – pełna łyżeczka liści lub niepełna łamanej na jedną filiżankę. Parzymy w wodzie o temperaturze 95 stopni C. Czas zaparzania – około pięciu minut liście łamane, ulungi do siedmiu minut.



Każda herbata parzona do trzech minut wykazuje właściwości pobudzające, a parzona ponad trzy minuty - relaksujące.

czwartek, 17 czerwca 2010

wtorek, 15 czerwca 2010

Herbata - ciekawostki

W Chinach herbata stosowana była nie tylko doustnie, lecz także zewnętrznie w postaci maści przynoszącej ulgę przy bólach reumatycznych.
Herbata nie zawiera kalorii, a więc nie tuczy. Można ją więc pić w dowolnych ilościach.
Barwniki herbaciane (żółty, zielony i brązowy) odznaczają się trwałością, naturalnym kolorem i są zupełnie nieszkodliwe. Mogą być wykorzystywane jako idealne barwniki żywności
Nie wielkość, a kształt torebek herbacianych wpływa na jej smak! Herbaciane liście pod wpływem wrzątku rozwijają się, puchną i uwalniają substancje decydujące o smaku i zapachu napoju. W małej torebce liście upakowane są ciaśniej, więc nie mają miejsca, by swobodnie się rozwinąć.

czwartek, 10 czerwca 2010

Oznaczenia herbaty część III

FP – Flowery Pekoe – herbata zwinięta w kulki



PS – Pekoe Souchong – zawiera twardsze i krótsze liście niż P



FOP – Flowery Orange Pekoe – herbata z pierwszego liścia pędu i końcowego pączka. Są w niej młode, miękkie, delikatne listki. Tak znakuje się herbaty najwyższej klasy



TGFOP – Tippy Golden Flowery Orange Pekoe – herbata zawierająca złocistożółte pączki (tipsy)



FTGFOP – Finest Tipyy Golden Flowery Orange Pekoe – herbata FOP z dużą ilością tipsów



SFTGFOP – Special Finest Tippy Golden Flowery Orange Pekoe – tak oznacza się najlepsze herbaty FOP





wtorek, 8 czerwca 2010

Oznaczenia herbaty część II

FFannings – oznaczenie przeznaczone dla odsiewów herbat krojonych lub przygotowanych w tradycyjnym procesie obróbki, zazwyczaj wchodzących w skład mieszanek gorszej jakości. Do ich produkcji wykorzystuje się najdrobniejsze okruchy liści i są to przeważnie herbaty w saszetkach, do szybkiego zaparzania. Dzieli się je na następujące kategorie: OF, BOPF, PF, BPF, PD, RD, FD, GD, SRD, SFD, BMF.



DDust – miał lub pył herbaciany.



OPOrange Pekoeherbata z długich spiczastych liści zbieranych w chwili, gdy pączek otwiera się, wypuszczając liść, przeważnie bez tipsów.

czwartek, 3 czerwca 2010

Oznaczenia herbaty część I

TTipherbaty najwyższej jakości. W ich skład wchodzą nierozwinięte pączki liści lub znaczna ich domieszka.



FFlowery – herbaty kwiatowe z najmłodszych pędów zwanych fleszami – z reguły jest to pączek         i dwa listki.



GGolden – wysokogatunkowe herbaty dające złocisto – bursztynowy napar.



OOrange – herbaty z długich liści.



PPekoe – powstają z liści krótszych i grubszych, zwykle trzeci i czwarty liść.



SSouchong – w języku chińskim oznacza to „gruby towar”. Są to najgrubsze listki podłużnie zwinięte, dające słaby napar. Określenie to stosuje się również do herbat dymionych. S może oznaczać również Special – mieszankę herbat w najlepszym gatunku.



BBroken – herbaty łamane, występujące pod następującymi oznaczeniami: GFBOP, GBOP, TGBOP, TGFBOP, FBOP, BOP, BP, BPS. Cyfra 1 oznacza najwyższą jakość.

wtorek, 1 czerwca 2010

Herbata zdrowotna – herbata na potencję



Kora tego drzewa od wielu wieków stanowi niezwykły afrodyzjak, który na dobre wpisał się w życie (szczególnie życie intymne) południowoamerykańskich Indian i przybyłych później z Europy mieszkańców Brazylii. Jego niezwykłe właściwości nie tylko podnoszą libido i dodają energii, ale także pozwalają skutecznie walczyć z impotencją. W brazylijskim stanie Minas istnieje w związku z tym powiedzenie: „Do sześćdziesiątki ojciec sam płodzi własnego syna, po sześćdziesiątce płodzi go Catuaba”.
Na co dzień wywar z kory Catuaby, wypity o poranku, poprawia ukrwienie mózgu, pobudza i w przeciwieństwie do kawy dłużej utrzymuje się w organizmie, zapewniając solidną porcję orzeźwienia i energii.
Dowiedz się więcej i zobacz jak wygląda Catuaba…


Sencha Catuaba

Herbata z dodatkiem wewnętrznych kawałków kory drzewa Catuaba, płatków róży oraz herbacianych tipsów. Jest to bardzo słynny afrodyzjak pochodzący z Brazylii. Od wielu lat używa się go w tych regionach jako środek poprawiający potencję. Indianie Tupi do dziś w swoich pieśniach wychwalają cuda, których dokonała ta herbata stymulując system nerwowy i poprawiając ukrwienie organizmu. Współcześnie herbata ta jest stosowana głównie do leczenia zaburzeń erekcji.
Podczas badań stwierdzono, że catuaba jest skutecznym afrodyzjakiem. Poprawia krążenie i wzmacnia popęd seksualny. Środek stosowany na potencję u kobiet i mężczyzn choć bardziej przeznaczony jest dla Panów.